Home
>
Nieuws
>
Wings For Freedom

Wings For Freedom

Het For Freedom Museum heeft het genoegen een nieuwe vleugel te openen in het bijzijn van tal van ambassadeurs en prominenten op vrijdag 16 juni 2023.

Het thema van de nieuwe hal is de strijd in de lucht WO II, boven Belgische bodem. Tijdens die periode kwamen een 4000-tal vliegtuigen, zowel Duits en geallieerd neer boven ons land. In de strijd verloren tal van piloten en bemanningen hun leven.

De geallieerden, die de crash overleefden, hadden dan nog de moeilijke taak met de hulp van de burgerbevolking, via een ontsnappingsroute de weg naar het Verenigd Koninkrijk te trotseren. 

In een 7-tal scènes worden de lotgevallen van zowel Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse piloten en bemanningsleden in beeld gebracht.

Boven een gereconstrueerde controletoren, typisch voor Britse vliegvelden, wordt het wel en wee van de strijd in de lucht geprojecteerd.

Het verhaal van het neergestorte Horsa-zweefvliegtuig, uit de film De Slag om de Schelde komt eveneens aan bod.

Deze nieuwe vleugel kwam tot stand in samenwerking met de vereniging BAHAAT, specialisten in Luchtvaart-archeologie met een bijzondere kennis in het bergen van neergestorte vliegtuigen, die als originele stukken in de nieuwetentoonstelling zijn verwerkt.

Bijzondere aandacht werd besteed aan het element beleving die debezoeker ondergaat tijdens zijn rondgang.

Wings For Freedom is open voor het grote publiek vanaf zaterdag 17 juni 2023.