Embleem Wounded Warriors Canada

Slagveld fietstocht 2015 door Canadese gewonde soldaten.

11 juni 2015

Freddy Jones

(Wounded Warriors Canada Battlefield bike ride 2015)

For Freedom Museum, maandag 15 juni, 10.30 uur

De ‘Wounded Warriors Canada’ vereniging werd in 2006 kleinschalig opgestart met als nobel doel de gewonde veteranen uit Irak en Afghanistan met hun herstel bij te staan.  Inmiddels is deze organisatie uitgegroeid tot een Canadese nationale organisatie die de soldaten en hun families steunt bij het verwerken van hun leed.

David Warren,  een voormalige militaire kapelaan en participant van de fietstocht verwoordt het  zo mooi : ‘ het is niet omdat we uit Afghanistan vertrokken zijn, dat zij die er waren er in zekere zin nog steeds zijn.  Ze voelen nog steeds de pijn en het leed en dragen immer nog de littekens van wat ze daar zagen en meegemaakt hebben.’  De wereld staat daar te weinig bij stil.

Zo’n 100 Canadese gewonde soldaten doen een fietstocht van ongeveer 550 km langsheen de slagvelden uit de eerste en tweede wereldoorlog.  Elkeen van hen heeft minstens 4000 Canadese dollars sponsoring verzameld die integraal aan de goede werken zullen worden gespendeerd.

De tocht startte in Vimy/Frankrijk waar het Canadese leger in 1917 voor de eerste keer onder eigen bevel ten strijde trok.  Verder bezochten ze onze ‘Flanders fields’ in de Westhoek waaronder de Menenpoort en Passchendaele.   Een bezoek aan Brugge is uiteraard een must en het is vandaar dat de 100 moedige Canadezen hun pelgrimage verder zetten richting Knokke-Heist, richting het For Freedom Museum te Ramskapelle.  Ze worden er op maandag 15 juni omstreeks 10.30 uur verwacht.

Dit is voor het For Freedom Museum dat op 28 oktober 2014 uit handen van het Canadese staatshoofd David Johnston te Ieper een hoge culturele onderscheiding ontving een zeer grote eer.

De veteranen zullen dan ook met veel respect door het ganse For Freedom Museum team ontvangen worden.  Dit zijn de momenten waarvoor je het doet beamen de broers Danny en Freddy Jones.

De tocht gaat vervolgens verder door de Zwinstreek naar Breskens waar de overtocht naar Vlissingen zal worden gemaakt.  De bevrijding van de Zwinvlakte was in oktober/november 1944 voor het Canadese leger een ware beproeving.  Dan op naar Bergen op Zoom, s’Hertogenbosch, Nijmegen om te eindigen op de militaire begraafplaats van Groesbeek.

Deze tocht is geen Tour de France maar een tocht die team spirit en kameraadschap opbouwt en de mentale kracht van de deelnemers zeker gaat versterken.  Hoed af voor deze mensen!